Non-IVF

Welke vruchtbaarheidsbehandeling past het beste bij jou? Soms heb je niet meer dan een gericht advies nodig. Soms volstaat een operatieve ingreep. Soms heb je nog uitgebreidere medische begeleiding nodig. We zoeken het voor je uit aan de hand van een aantal onderzoeken tijdens het voortraject.
 
Naast in-vitrofertilisatie, kan ook inseminatie of ovulatie-inductie je helpen je kinderwens te vervullen.
 
Inseminatie

Bij inseminatie brengt de dokter rond je eisprong semen (gezuiverd sperma) in je baarmoeder. Dat kan met sperma van je eigen partner of met dat van een donor. Vaak bepaalt die keuze ook of je met 'vers' of ingevroren sperma werkt.
 
 • Sperma van je eigen partner
  Kort voor de inseminatie produceert je partner een spermastaaltje via masturbatie. In het laboratorium selecteert men uit dat staaltje de beste zaadcellen. Die dienen om later bij de inseminatie te gebruiken. Dat proces en het klaarmaken van de cellen voor inseminatie neemt zo'n anderhalf uur in beslag.

  Denkt je partner geen spermastaaltje te kunnen produceren in het ziekenhuis? Hij kan dat eventueel ook vooraf doen, maar moet dat staaltje dan wel in het ziekenhuis laten invriezen. Dat gaat echter ten koste van de kwaliteit van de zaadcellen.

 • Sperma van een donor
  Wij verwachten dat een nieuwe Europese richtlijn het gebruik van anoniem semen door fertiliteitsartsen zal verbieden. Hierdoor kan ons centrum dit niet aanbieden.

Top

 
Ovulatie-inductie

Soms kan het volstaan om je eierstokken te stimuleren om zwanger te worden. Je kan dat doen door tabletten met anti-oestrogenen in te nemen of door jezelf in te spuiten met gonadotrofines.
 
 • Anti-oestrogenen
  Als je tabletten met anti-oestrogenen inneemt, krijgen je hersenen het signaal dat het oestrogenenpeil in het bloed laag is. Doordoor gaan ze de aanmaak van bepaalde hormonen meer stimuleren. Deze hormonen stimuleren vervolgens je eierstokken zodat er zich gelijktijdig enkele follikels ontwikkelen.

  Een dergelijke kuur kan een aantal ongewenste bijwerkingen veroorzaken zoals een opgezet gevoel in de buik en warmteopwellingen.

 • Gonadotrofines
  Door jezelf in te spuiten met hormonen die rechtsreeks inwerken op je eierstokken, ontwikkelen zich meerdere eicellen. Het effect van deze behandeling is sterk afhankelijk van persoon tot persoon. Daardoor zal de in te spuiten dosis variëren van vrouw tot vrouw. Het is dus zeer belangrijk om goed de aanwijzingen van de dokter te volgen.

Top

[Terug]