Welke onderzoeken kan je al doen bij de man?


Het klinisch onderzoek

 

Het algemeen klinisch onderzoek richt zich op de schildklier, de gynaecomastie, de algemene lichaamsbouw en beharing. Merk ook eventuele littekens op.


Bij het genitaal onderzoek let je op de penis (fimosis, hyposadie), testiculaire indaling, grootte, symmetrie en verharding of verweking van de testikels. Zoek naar varices (bij Valsalva), verharding van de zaadstreng of pijn.

 

De semenanalyse

 

Dit is de hoeksteen van mannelijke vruchtbaarheidsonderzoek. En toch kan het enkel gezien worden als een momentopname. De semenkarakteristieken kunnen immers in tijd variëren.
 
De analyse gebeurt best in een gespecialiseerd labo. Bij ons kan dat enkel na doorverwijzing (met een aanvraagformulier of verwijsbrief) en op afspraak. Het is belangrijk het staal in een steriele recipiënt zo snel mogelijk af te leveren voor analyse. De resultaten zijn na maximum drie dagen gekend. 
 
Bij afwijkende semenanalyses kan je verdere technische onderzoeken verrichten. Het kan dan gaan om het karyotype, een hormonale balans (SK, bijnier, PRL, androgenen, SHBG, estrogenen) en natuurlijk de echografie van teelballen, zaadstrengen en secundaire geslachtsklieren zijn.  

 

Genetische onderzoeken

Onder genetische onderzoeken verstaan we het karyotype bepalen, de y-deleties en het DAZ-gen opsporen en een CF- screening.

 

Andrologie 

Onze androloog, dr. Sabien Driessens kan de diagnostiek nog verder verfijnen. Je kan afspraken met haar vastleggen in het AZ Klina op 03 650 51 48.

 

[Terug]